Çakralar bedenimizdeki belli bölgelerdeki enerji merkezleridir. Tekerlek şeklinde döner ve belli titreşimleri vardır. Bu enerji merkezleri insan bedeninin tüm yapısına nüfuz ederek enerjinin bedende kontrolünü sağlar.Yedi ana çakramız vardır ve bunlar omurgadan geçen Şuşumna Nadi kanalının içinde yerleşiktirler. Şuşumna Nadi kanalı kuyruk sokumundan başlar ve başımızın tepe noktasında biter. Fiziksel bedenimizin yaşaması için gerekli olan enerji, çakralar yardımıyla auramızın katmanlarından geçerek tüm vücuda yayılır. Yedi ana çakranın her birinin fiziksel ve şuursal sağlığımızı etkileyen görevleri vardır. Her biri bulundukları yerlere yakın organlarla, hormonlarla, tüm salgı bezleriyle ilişki halindedirler. Aynı zamanda her biri diğerleriyle etkileşim içinde ve sürekli birbirlerinden enerji alışverişi halindedirler.
Her çakranın kendine özel rengi, simgesi, elementi, bağlantılı olduğu duyusu, mantrası, notası, etkilediği fiziksel bölgeleri ve salgı bezleri bulunur ve bedene enerji aktarırlar. Her bir çakra farklı bir enerjinin bedene giriş kapısıdır ve bu kapıların açık olması gerekir. Herhangi bir tıkanıklık bedeni besleyen enerjinin kısıtlanması demektir. Bu da bedenimizde hastalıklara yol açar. Yoga ve nefes çalışmaları çakralarımızı aktifleştiren en önemli çalışmalardır.
Muladhara (Kök) Çakra
Muladhara Çakra en alt enerji merkezidir. Kuyruk sokumunun ikinci segmanına yerleşmiştir. Omurganın kökü ve kasık kemiği arkasındadır. Kök merkez anlamına gelir. Kundalini enerjisinin yükselmesine yardımcıdır. Koku alma duyusuyla bağlantılıdır. Kişinin toprakla olan bağıyla, doğduğu yerle, yaşam kültürüyle alakalıdır. Kök Çakra dört taç yapraklı Nilüfer çiçeği şeklinde ve rengi kırmızıdır. Elementi toprak, mantrası Lam, notası Do, etkilediği ve kontrol ettiği organlar, omurga, mesane, rahim ve prostat, ince ve kalın bağırsaklar, kandır. Sinir ve dolaşım sistemlerini etkiler. Böbrek üstü bezlerini etkiler.
Svadhisthana (Sakral) Çakra
Svadhisthana Çakra göbek deliğinin iki parmak altında, altı taç yapraklı, turuncu renkli ,tat alma duyusuyla bağlantılı, mantrası Vam, notası Re, elementi sudur. Etkilediği ve kontrol ettiği organlar, dalak, böbrek ve üreme organlarıdır. Bedendeki kontrolsüz faaliyetler, cinsel dürtüler, otomatik güdüsel ilişkilerle alakalıdır. Üreme bezlerini düzenler.
Manipura (Göbek) Çakra
Manipura Çakra göbek deliğinin dört parmak üstünde yer alır. On taç yapraklı ve rengi sarıdır. Bağlantılı duyusu görme, elementi Ateş, mantrası Ram, notası Mi, etkilediği ve kontrol ettiği fiziksel bölgeler, mide, pankreas, dalak, karaciğer, oniki parmak bağırsağı, sindirim sistemi ve gözdür. Ben merkezci duygular, başkalarına hükmetme, ego duygularıyla alakalıdır.
Anahata (Kalp) Çakra
Anahata Çakra iki göğsün tam ortası vücudumuzun merkezidir. Oniki taç yapraklı, rengi yeşildir. Bağlantılı duyusu dokunma, elementi hava, mantrası Yam, notası Fa, etkilediği ve kontrol ettiği organlar, kalp, göğüs, solunum yolları, sırtın üst bölgesi, akciğerler, dolaşım sistemi, timüs bezi ve bağışıklık sistemiyle alakalıdır. Sevgi ve şefkatin yeridir.
Vishuddha (Boğaz) Çakra
Vishuddha Çakra boyun kökünde Boğaz çukurunun üst kısmının arkasında yer alır. On altı taç yapraklı, rengi mavidir. Bağlantılı duyusu işitme, elementi tüm elementlerin sentezidir. Mantrası Ham, notası sol, etkilediği ve kontrol ettiği organlar, boğaz, ağız, yutma,ses, akciğer, boyun, kulaklar ve tiroid bezidir. İletişim ve kendini ifade edebilme yeteneğiyle alakalıdır.
Ajna (Alın / 3. Göz) Çakra
Ajna Çakra beynin tam orta kısmında, iki kaş arasının arkasına yerleşmektedir. İki taç yapraklı, rengi mor, bağlantılı duyusu tüm duyuların sentezidir. Mantrası AUM, notası la, etkilediği ve kontrol ettiği organlar, gözler, burun, beyincik, sinir sistemi, ince bağırsak ve hipofiz bezidir. Görsel çalışmalar, meditasyon, nefes teknikleri ile alakalıdır.
Sahasrara (Taç) Çakra
Sahasrara Çakra başımızın tepe noktasında yer alır. En yüksek bilinç merkezidir. Bin taç yapraklı, rengi parlak beyaz, bağlantılı duyusu tüm duyuların sentezi, elementi tüm elementlerin üzerinde , Mantrası bütün mantraların üzerinde, etkilediği ve kontrol ettiği organlar beyin, kafatası, beyinzarı ve Epifiz bezi ve serotonindir. Kendini bilme, en yüksek bilinç, aydınlanma ile alakalıdır.
Yorum Bırakın