BANDHALAR
Bandha Sanskritçe tutmak, kilitlemek demektir. Enerji çalışmalarında , enerjiyi bir yerde tutarak başka bir yere hareketini sağlamaya çalışmaktır. Bandhalarda enerjiyi bir yerde kilitleyerek, daha aşağıya gitmesini engelleyerek , şuşumna (temel enerji) kanalı üzerinde hareketi sağlanır. Şuşumna kanalı boyunca enerjinin yukarıya olan hareketi kundalininin uyanmasını sağlar. Kundalini uyanması ruhani uyanışın ve bilincin yükselmesidir. Bandhalar nefes alıp verdikten sonra nefes tutularak (kumbhaka)yapılır. Fiziksel olarak iç organları kuvvetlendirir, zihinsel olarak depresyon, kaygı, endişe ve stresi engeller.
JALANDHARA BANDHA
Dizlerinizin üzerine oturun, omurganız dik olsun. Ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin , gözlerinizi kapatın ve burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefesinizi sonuna kadar boşaltın. Tam bu noktada nefesinizi tutun ve dirsekleri kilitleyin çeneyi göğüs kafesine yaklaştırın, boğaz bölgesini kilitleyin. Omuzlar ve sırt hafifçe öne doğru gelsin. Ne kadar kalabiliyorsanız kalın ve nefesinizi tutamadığınız noktada nefes almak için önce çeneyi kaldırın kilidi açın ve sonra nefes alın.
UDDİYANA BANDHA
Manipura çakrasını etkileyen kilittir. Uddiyana Bandhada manipura bölgesinde bir farkındalık oluşturup enerjiyi manipura bölgesinde bloklayarak yukarıya doğru çekmeye çalışırız. Karın bölgesini içeriye omurgaya doğru çekip hafifçe de yukarıya doğru kaldırırız. Bu yüzden nefesimizi sonuna kadar boşaltmamız gerekir.
Derin bir nefes alın ve burnunuzdan verin. Verdikten sonra nefesinizi tutun karnı hem içeri hem de yukarı doğru çekin, kalabildiğiniz kadar kalın, nefes almak istediğiniz zaman önce karnı gevşeterek sonra nefes alın.
MULADHARA BANDHA
Kök çakrasını etkileyen kilittir. Muladhara bandhanın amacı enerjiyi muladhara çakrada bloklayıp aşağı gitmesini engelleyerek yukarıya doğru hareket etmesini sağlamaktır. Aşağıdaki enerjiyi yukarıya doğru iterek omurga kanalı üzerinde yükseltiriz.
Derin bir nefes alın, sonuna kadar boşaltın ve bu noktada nefesinizi tutun , kuyruk sokumu bölgesindeki kasları içeri doğru çekerek kilit oluşturun, kalabildiğiniz kadar kalın, nefes almak isteğinizde önce kuyruk sokumunu gevşeterek sonra nefes alın.
MAHA BANDHA
Üç bandhanın aynı anda kilitlenmesi. Derin bir nefes alın, nefesinizi sonuna kadar boşaltın. Bu noktada nefesinizi tutun ve üç bandhayı kilitleyin. Kalabildiğiniz kadar kalın nefes alma isteği oluştuğunda önce bandhaları açın ve sonra nefes alın.
Yorum Bırakın