Yoga Felsefesi, çok eski tarihlerden bu yana günümüze gelen bütünsel, kadim bir öğreti ve bir sağlık sistemidir. Beden, zihin ve ruh üzerine yoğunlaşarak insanı tüm varoluşuyla inceleyen ve üç bedeni birleştiren evrensel bir yaşam şeklidir.
Çok eski çağlardan beri insanoğlu evrenin işleyiş düzeninin nasıl gerçekleştiğini, niçin bu dünyaya geldiğinin sebebini merak etmiş , ben kimim ,nereden geldim ve nereye gidiyorum sorularına cevap bulabilmek için kendilerini doğaya bırakmış ve doğa ile iç içe yaşayarak yağmuru, karı, dağları, nehirleri, bitkileri, böcekleri, kuşları gözlemleyerek tevekkül etmiş ve teslimiyeti yaşamıştır. Bu kişiler ilk Yogiler ve Rsiler’dir. Doğayla iç içe yaşarken az yemişler, az konuşmuşlar, bol temiz su içmişler, temiz hava almışlardır. Yogiler bitkilerin ve hayvanların birbirinden farklı yaşam şekillerini ve davranışlarını inceleyerek onların yeteneklerini ve şekillerini , kendi bedenlerinde uygulamış ve bedenlerine bıraktıkları etkileri ve bu etkilerin neticelerini deneyimleyerek Yogayı bulmuşlardır.
Çok eski tarihlerden beri tüm insanlığın uyguladığı Yoga birlik, bütünlük demektir. Bedeni, zihni ve ruhu birleştirip ,bütünleştirir. Kişi bedeni ve zihni ile bağ kurarak ruhunun en derinlerindeki öze inmeyi başarır ve kendi içine yolculuk yaparak gerçek özünü keşfeder. Kendisiyle yüzleşerek kim olduğunu öğrenir. Yoga gerçeklerle yüzleşen kişinin ne geçmişle ne de gelecekle yaşamamasını, anda kalıp anı yaşamasını öğreten içe dönme sanatıdır.
Yoga Felsefesi, kişinin sağlıklı ve kaliteli yaşaması için çeşitli teknikleriyle,nefes ve enerji çalışmaları ve meditasyonlar bedenimizde sinir, sindirim, dolaşım, boşaltım ve hormonal sistemleri dengeleyerek uyumlu hale getirir. Zihinsel bedende oluşan negatif duygu ve düşünceler yoga sayesinde olumlu düşüncelere dönüşerek zihni sakinleştirir ve dönüştürür. Kişinin odaklanma ve konsantrasyon yeteneği gelişir. Her gün düzenli yoga pratiği yapıldığında bedenimizde var olan hastalıklar iyileşir. Günümüzde tıp dünyası hastalıkların tedavilerinde yogayı desteklemekte ve hastalarına önermektedirler.
Yoga bir spor değil,spordan daha da öte bir sağlık sistemidir. Diğer sporlarda kalbiniz ve bedeniniz çok yorulur, enerjiniz biter, fakat yoga yaptığınızda daha dingin ve enerjik olursunuz. Kendinizi yenilenmiş hatta yeniden doğmuş gibi hissedersiniz. Güç ve esnekliğiniz artar.Yoga bir din değildir. Her ne kadar etrafımızda din gözüyle bakanlar olsa da tüm bedeni dinginleştiren ve dinginleştikçe özgürleştiren evrensel gelişim sistemi ve bir terapidir. Yoga hiç bir dini inanışa bağlı değildir. Kişi hangi dinden olursa olsun kendi din ve ibadetlerinde daha derin ve daha başarılı olmayı keşfeder. Yoga, bedenin, zihnin ve ruhun mükemmel uyumu olarak 8 basamağa ayrılmıştır.
Yoga Felsefesinin Birinci Basamağı
Yama, şiddetsizlik, dürüstlük, çalmamak, isteklerimizin ve arzularımızın kontrolü, biriktirmemek olarak kişinin dış dünyayla ilşkilerini düzenler.
Yoga Felsefesinin İkinci Basamağı
Niyama, temizlik, memnun olmak, şevk, kendini incelemek ve teslimiyet olarak kişinin iç dünyasıyla ilişkilerini düzenler.
Yoga Felsefesinin Üçüncü Basamağı
Asana fiziksel egzersiz çalışmalarıdır. Bedenimizi çeşitli şekillerde çalıştırarak esnetir,yumuşatır, sağlıklı hale getirir.
Yoga Felsefesinin Dördüncü Basamağı
Pranayama, nefes bilimidir. Nefes insanın iç sesidir. Kişi nefesini kontrol altına alarak,kendine hakim olmayı öğrenir.
Yoga Felsefesinin Beşinci Basamağı
Pratyahara, kişinin duyularının içe çekilişi ve denetimidir.
Yoga Felsefesinin Altıncı Basamağı
Dharana odaklanma teknikleridir. Kişinin beyinsel,zihinsel ve sinirsel yönünü geliştirir.
Yoga Felsefesinin Yedinci Basamağı
Dhayana,meditasyon teknikleridir. Kişinin zekasal yönünü geliştirir.Sekizinci basamak Samadhi, evrenle bütünleşmedir. Kişinin ruhsal ve spiritüel yönünü geliştirir. Yoga insanı her yönüyle inceleyen, sağlıklı yaşam biçimidir.
Yoga Felsefesinin Sekizinci Basamağı
Samadhi, evrenle bütünleşmedir. Kişinin ruhsal ve spiritüel yönünü geliştirir.
Yoga insanı her yönüyle inceleyen, sağlıklı yaşam biçimidir.
Yorum Bırakın