Yoganın 1. Basamağı Yama
Yoga Felsefesinin İlk Basamağı Yama
Yama, Yoga felsefesinin en temel basamağı olup Sanskritçe kontrol anlamına gelir. İnsanın hayatını, evrensel eylemlerini kontrol altına alıp, negatif duygu ve düşüncelerden arındırarak dış dünyayla ilişkilerini düzeltip kontrol edebilme enerjisini geliştirir. Beş maddeden oluşur.
Yama / AHİMSA (Şiddetsizlik)
Şiddet insanı olumsuz yönde etkileyerek gelişimini engelleyen negatif bir duygudur. Kişi düşüncelerinde, ağzından dökülen kelimelerinde, yaptığı hareket ve aldığı tavırlarda şiddetten uzak durmalıdır. Hiç bir canlıya zarar vermemeli ve öldürmemelidir. Yaratanın hepimizi sevgiyle yaratmış aynı kaynaktan gelen ve aynı derece yaşam hakkına sahip bütünün bir parçasıyız her birimiz. Ahimsa , kişinin başkalarına karşı daha sevgi dolu, daha nazik, dostça davranması ve bütün varlıkların iyiliğine hizmet etmesi demektir. Sadece başkalarına karşı değil kişi kendine de şiddetsizlik prensibini uygulamalı ve kendisine de zarar vermekten kaçınmalıdır.
SATYA (Doğru Sözlülük)
Satya sözcüğü dürüstlük anlamına gelir. Evren sevgi ve hakikat üzerine kurulmuştur. Kişinin yaşam şekli bu iki unsur üzerine yoğunlaşmalı ve kişi sözlerinde, düşüncelerinde ve hareketlerinde yalan söylememeli, dürüstçe davranmalıdır. Dürüst olmamak önce düşüncede başlar ve söze geçer ve oradan harekete yansır. Düşüncelerini ve dilini kontrol edebilmeyi başaran kişi sevgi dolu ve iyilik sever bir hal alır. Kişi önce kendine dürüst olmalı ve sonra etrafına yansıtarak dürüst bir yaşam sürmelidir.
ASTEYA (Para Hırsına Kapılmama)
Asteya sözcüğü hırsızlıktan kaçınmak anlamına gelir. Kendisine ait olmayan bir şeye sahip olmak, ona göz dikmek çalmak arzusunu tetikler. Başkalarının malını izinsiz almak ve kullanmak, bir şeyleri suistimal etmek, kötüye kullanmak, güveni sarsmada Asteya prensibine aykırıdır. Kişinin başkalarının düşüncelerini çalıp kendi düşüncesiymiş gibi sahiplenmesi, birinin sırrını başkasıyla paylaşması da hırsızlık olarak kabul edilir. Yapılması gereken tek şey düşüncede, sözde ve hareketlerde çalma eyleminden uzak durmaktır.
BRAHMAÇARYA (Tensel Kontrol)
Brahmaçarya sözlük anlamı nefsine hakim olmak,iffetli olmak anlamına gelir. Mutlu bir evlilikle sürdürülen yaşamdır. Eşler birbirlerini tüm kalbiyle sevmeyi öğrenirler.
APARİGRAHA (Aç Gözlü Olmama)
Aparigraha ihtiyacından fazlasını biriktirme isteğinden özgürleşebilmek anlamını taşıyor. Kişi emek vermeden hiç bir şey elde etmemeli, birilerinden beklentisi olmamalıdır. Hiç kimseden çıkar sağlamamalı, hayatın ona getirdikleriyle mutlu olmayı bilmelidir. Alın teriyle kazandığını, kendi hakkı olanı almalı, başkalarını sömür memelidir. Maddi eşyaların peşinden koşmamalı ve onların kölesi olmamalıdır. Aç gözlülük kişinin yaşam enerjisini dibe çökerterek mutsuz olmasına neden olur. Sadece eşyalara olan bağımlılık değil aynı zamanda gerekli olmayan fazla bilgiyi biriktirmek, zihinde gereğinden fazla yüzeysel ve boş söz biriktirmekte aç gözlülük olarak kabul edilir.
Yama, kişiyi negatif duygu ve düşüncelerinden arındırarak kişinin dış dünyayla ilişkilerini sağlamlaştıran prensiplerdir.