Yoganın 7. Basamağı, Dhayana

Dhayana sözcüğü derin konsantrasyon ve meditasyon anlamına gelir. Kesintisiz bir objede kalma halidir. Kesintisiz ve sürekli bir objeye odaklanmak derinleştiğinde Dhayana gerçekleşir. Hiç bir düşüncenin olmadığı derin konsantrasyon , meditasyon halidir. Dharana konsantrasyon çalışmalarında zihin konsantrasyonu bozmaya çalışır fakat Dhayana çalışmalarında odaklanma yeteneği sabitlenmiş, zihin sessizleşmiş, düşüncelerin akışı durmuş ve dingin bir hal almıştır.

Meditasyon kişiyi zihinsel kalıplardan özgürleştirir. Kişi zihnini gözlemleyerek bir tanık gibi zihninin dışına çıkarak zekasını keşfeder. Zihnin dışına çıkmak insani evrenle bütünleştirir. Meditasyon kişinin sezgilerini güçlendirerek olgunlaştırır ve geliştirir. Meditasyon bir sanat, bir yetenektir. Fiziksel bedeni aşarak gerçek benlikle bir olmaktır. Kendini keşfetmektir. Kişiye enerji ve hayat verir. İçsel huzur ve uyum sağlar.


Dhayana İçsel Huzur Halidir

Meditasyon hiç bir şey yapmadan oturmak gibi görünür, görünürde bir hareket yoktur, eylem yoktur. Fakat bu hale gelebilmek için zaman ve emek gerekir. Meditasyonun olgunlaşması gerekir. Meditasyonun olgunlaşmış hali bilinçüstü ile bir olmaktır. Tarif edilemeyen bir huzur ve mutluluk halidir.

Meditasyon yapmak için rahat bir oturuş pozisyonunda, enerjinin bedene rahatça akabilmesi için sırtımızın dik olması gerekir. Zihnimizin rahat ve dingin olabilmesi için bendenimizin hareketsiz olması gerekir. Bütün kaslar ve kemikler rahat bırakılmalı, gerilmemelidir. Başımız dik olmalı, burundan nefes alınıp burundan verilmelidir. Dilimizin ucu üst damağa dokunmalıdır. Önce derin nefeslerle başlanmalı ve Dharana süresince nefes yavaşlayarak hafif ve sessiz bir hal almalıdır. Zihinden geçen hiç bir düşünceye anlam yüklememeli, akıp gitmesine izin verilmelidir. Zihin zorlanmadan ve baskılanmadan Dhayana ‘ya ulaşılmalıdır. Meditasyonun bir süresi yoktur. Kişi isteği kadar meditasyon yapabilir.

Meditasyona ulaşmak için önce duyuların dış dünyadan içe çekilmesi (Pratyahara), sonra bir objeye odaklanma (Dharana) ,ve en son sürekli kesintisiz meditasyon , yoğunlaşma gelir. Meditasyon varoluş sebebimizi, hayatımızın anlamını farketmemize yardımcı bir işlevdir. Farkındalığımızı geliştirir, dikkatimiz daha keskin hale gelir, bilgeliğimiz artar.

Yoga çalışmaları kişiyi meditasyona hazırlar. Doğru egzersiz, doğru nefes, doğru beslenme, pozitif düşünme, zihni doğru odaklayabilme meditasyon için vazgeçilmez kurallardır. Sağlıklı bir beden, sağlıklı bir zihin ve sağlıklı bir ruh hali gerekir.